Od 2021 LBTE napomáha správnemu rozhodnutiu záujemcov o kúpu plemenných zvierat novým, overeným, prístupným postupom kontroly kvality a certifikátov

Chovatelia maďarskéhu limousinu a blonde d’Aquitaine-u konečne môžu povedať ( čo je už dlhodobou túžbou organizátorov plemenárskej činnosti), že v oblasti chovu môžu rozhodovať na základe nameraných, dôveryhodných údajov v rámci kontroly kvality. V máloktorej stredoeurópskej krajine nájdeme podobný spôsob merania (ak ho vôbec nájdeme); aj na západe sa viac používajú  postupy založené na bodovom odhade. V Maďarsku sa na hodnotenie exteriéru všetkých mäsových plemien  používa bodovanie exteriéru, ale v prípade jedincov plemena limousin a  blonde d’Aquitaine je k dispozícii  „ exteriér opísaný nameranými rozmermi” –  samozrejme s prihliadnutím na  najdôležitejšie hodnotové ukazovatele.

 „Dôvod”  tohtoročnej inovácie

V novemri 2020   Odborná komisia asociácie na svojom zasadnutí jednohlasne odhlasovala zmeny, ktoré viedli k obnove kontroly výkonnosti a tým aj  modernému zberu dát. Bolo to potrebné z dôvodu, že – pred pár rokmi vidiac kvantitatívny rast domáceho plemena  maďarský limousin a blonde d’Aquitaine – si uvedomila potrebu kvalitatívneho napredovania plemien –ňou zapísaných v plemennej knihe –  v šľachtení. Nakoľko vedenie a taktiež aj drvivá väčšina kmeňových chovateľov sú motivované v šľachtení týchto dvoch plemien, sa zrodil základný princíp; - nepostačuje iba kvantitatívny rast, je nevyhnutné aj kvalitatívne  napredovanie,  Ku kvalitatívnemu napredovaniu je potrebná účinná selekcia, ktorá je možná iba na základe spoľahlivých, nameraných údajov v rámci kontroly kvality. Pritom treba vyslovene zdôrazniť tieto dve slová:  „PREČO“ a „SPOĽAHLIVÝ“. Po reorganizácii kontroly výkonnosti môžeme hrdo konštatovať po 8-mesačnej práci, že „ hmotnosti priznané samotnými chovateľmi v minulosti“, ako „východiskový bod“  kontroly kvality v programe organizácie chovu asociácie Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete: sú už minulosťou!

Fungovanie systému technikov 

Otvára sa nová éra v chove akostného maďarského limousinu a blonde  d’Aquitaine potom, ako naša asociácia ako prvá spomedzi asociácii chovateľov mäsového dobytka zaviedla systém používaný aj vo Francúzsku, t.j. systém merania technikmi. To znamená, že v tomto smere vyškolení poľnohospodárski inžinieri-technici, zamestnanci  plemenárskej organizácie cestujú po krajine (v roku 2021 po kmeňových chovoch) a vykonávajú meranie telesnej hmotnosti  a zaznamenávajú telesné rozmery jedincov a v prípade niektorých vlastností (napr. osvalenie) aj hodnotenie. Údaje priradené k jednotlivým zvieratám sa potom v jednotnej forme nahlasujú asociácii, kde sa následne spracúvajú.

Po spracovaní a vytvorení indexov jednotlivý chovatelia už  môžu presne vydieť, že kde sa práve to ktoré zviera nachádza ohľadne  výkonnostných údajov v rámci úrovne svojej populácie, resp. v porovnaní s priemerom domáceho jednotného chovu. Nakoľko  asociácia Magyar Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete pre výstavu pedigree v každom prípade predpisuje oficiálnu kontrolu rodokmeňu na báze DNA, preto systém s nahranými údajmi  spoľahlivého certifikátu o rodokmeni ponúka bezpečné údaje hoci aj pre odhad plemennej hodnoty. Výstupom je odhad plemennej hodnoty sledovaných znakov, a to nielen v prípade „osvedčenej korekcie váhy na 205. deň“,  ku ktorej sa chovateľské organizácie mohli dostať – a  v prípade viacerých plemien aj v súčasnosti môžu dostať – iba „na základe ohlásenia“.

Merania

Realizácia je veľmi jednoduchá. Chovateľ oznámi deň výberu, a technik sa dostaví na miesto a zmeria už vopred vybrané teľatá. Odváži ich hmotnosť, zmeria výšku v kohútiku, výšku zadku, dlžku chrbta, šírku v kohútiku, šírku v bokoch a vzdialnosť medzi sedacími hrbolmi a osvalenie (podľa stehien).

Tento krok je veľmi dôležitý, nakoľko pomocou tejto metódy sa odchovance kmeňových chovov už v útlom veku dostávajú do zorného uhla odborníkov. Našťastie držitelia kmeňových chovov  prijali túto možnosť veľmi pozitívne, často vedú rozhovory s technikom o aspektoch doplnenia chovov a preberajú spolu  kritériá vzťahujúce sa na toho ktorého jedinca, na základe ktorých sa potom vyberie vhodný jedinec na doplnenie chovu. V prípade plemennývh zvierat sa druhé meranie realizuje vo veku okolo jedného roka. Obhliadka zvierat odborníkmi sa koná zvyčajne  okolo 390 až 420 dňa veku, plemenných býkov-čakateľov v rámci zaužívanej podnikovej kontroly výkonnosti (ÜSTV), jedincov ženského pohlavia podľa kritérii opísaných u vybraného teľaťa.     A tak perioda rastu je opísateľná nameranými číslami a analyzovateľná. Pre chovateľa je veľkou pomocou, že spolu s technikom  - samozrejme ak chovateľ požiada technika o pomoc  - dokáže rozhodnúť ohľadne vyradenia alebo zaradenia jedincov do plemenitby.  Tu by som do zátvorky poznamenal, že celý tento dobre riadený a organizovaný systém financuje výlučne asociácia, samozrejme s využitím dotácii na organizáciu plemenitby a tak vďaka štátnym dotáciám ani chovateľom (ani členom asociácie) nevznikajú dodatočné náklady  na prevádzkovanie systému.

Cieľ modernizácie

Hoci cieľovou skupinou modernizácie a reforiem sú prioritne držitelia kmeňových chovov -  a samozrejme prvé úspechy budú priamo hodnotiteľné práve v tejto sfére – a ďalšie úspechy, hoci s menším oneskorením,  sa dostavia nepriamo v produkcii kvalitných plemenných zvierat a tovaru. Zlepšenie očakávame zaprvé  v oblasti produkcie plemenných býkov, nakoľko výber plemenných zvierat na základe meraných údajov a cielené párovanie jedincov ženského pohlavia taktiež na základe meraných údajov slúžia predovšetkým genetickému napredovaniu obnovenej generácie. Obnovené generácie, predovšetkým plemenné býky-čakatelia po kontrole výkonnosti sa dostávajú do produkčného stáda, čiže zlepšenie bude zjavné aj v týchto stádach. Zadruhé,  konštatovania počas kontroly jalovíc – ak slúžia na doplnenie stáda jedincami ženského pohlavia – posilňujú druhú stranu pripárovacej konštrukcie ( matkinu stranu) , a tým prispievajú k urýchleniu genetického napredovania. Čiže selekcia a pripárovanie realizované na základe meraných, spoľahlivých údajov má za následok rýchlejšie kvalitatívne zlepšenie a napredovanie.

PREDAJ  PLEMENNÝCH ZVIERAT

Keď sa zamyslíme nad uvedenými súvislosťami, nie je ťažké uznať, že aj v oblasti predaja plemenných zvierat môže byť prednosťou  organizácia chovu na „vyššej úrovni”, nakoľko zákazníci investujú značné peniaze do plemenných zvierat plemena lomousine a blonde  d’Aquitaine – majú väčšiu radosť, keď kúpený tovar sa dostáva do ich chovu so spoľahlivými dátami, alebo vedia, že certifikáty o kontrole výkonnosti boli vystavené na základe údajov, meraných na mieste pod kontrolou odborníka, a to nie len v prípade plemenných býkov, ale aj v prípade všetkých rodičov resp. teľaťa  pred odstavom , ale aj  v prípade ročnej jalovice. V súčasnej dobe sa velmi ťažko dajú zaobstarať, hoci aj zo západných krajín, tieto plemenné zvieratá ženského pohlavia. Preto sme my, odborníci pôsobiaci v oblasti organizácie plemenárstva v Maďarsku, mimoriadne radi, že počnúc týmto rokom sme schopní predávať či už doma alebo do zahraničia  takéto plemenné zvieratá s certifikátom – alespoň v prípade plemena limousine a blonde d’Aquitaine. Vďaka tomuto sytému organizácie chovu poputujú do zahraničia akostné plemenné zvieratá s oveľa spoľahlivejšími certifikátmi, čo má za následok  posilnenie dobrej povesti plemenných zvierat maďarského limousinu a blonde d’Aquitaine a pozitívne hodnotenie odbornej práce chovateľov.